Kriminalitet, abuzime në ndërtim dhe ndërtesa të ngritura pa asnjë kontroll.

Tërmeti në Shqipëri ka nxjerrë në dukje një aspekt paradoksal.

Ndërsa llogariten dëmet, që janë të mëdha, del që strukturat e shembura janë ato të mëvonshmet, që nuk përmbushin kriteret antisizmike. Strukturat dhe shtëpitë e vjetra, të ndërtuara në vitet ’70 e ’80, kanë rezistuar.

Disa kanë dëme, por nuk janë në rrezik. Sipas asaj që thuhet nga njerëzit, ‘në kohën e komunizmit inspektimet ishin shumë më rigoroze krahasuar me kohën e demokracisë’.

Tani gjithçka ka ndryshuar.

Jorgaq Stasi, inxhinier civil, na shpjegon se Durrësi, dhe i gjithë bregu, është zonë tërmetesh, disa edhe shumë të dhunshëm.

Këtu ndërtesat nuk duhet të jenë mbi katër apo pesë kate.

Sipas asaj që thonë shumë shqiptarë, e rëndësishme është të kursesh e kush ka parà ndërton hotele, vila, shpesh pa leje e rregulla.

E ndërkohë numri i viktimave rritet, tashmë rreth 50, ndërsa vazhdojnë pa pushim kërkimet për të mbijetuar.

Sfida kryesore tani për qeverinë shqiptare është t’u gjejë çati mbi 2000 të pastrehëve. Pastaj të mendojë për rindërtimin. Duke e nisur nga rregulloret e sektorit të ndërtimit.

Vigili del Fuoco

@emergenzavvf

, dopo il corpo della ragazza recuperato ieri, ora i tre bimbi stretti nell’ultimo abbraccio della loro mamma. C’è ancora un disperso sotto il palazzo crollato a e si continua a lavorare, ma questa sarà la notte più dura

Embedded video

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu