Sizmologu Llambro Duni foli në një telefonike për ‘News24’ lidhur me situatën kaotike të krijuar nga tërmeti katastrofik, si dhe për fenomenin e pazakontë se Durrësi është ngritur me 10 centimetra.

Sizmologu tha se kjo zhvendosje e qytetit është e natyrshme, pasi tërmeti ka qenë shumë i fuqishëm. Ndërkohë, ai bëri dhe një apel të fortë për të gjithë qytetarët, që iu janë dëmtuar banesat, teksa iu tha se nuk duhet të tentojnë të hyjnë brenda në asnjë mënyrë.

Çfarë do të thotë të ngrihet Durrës me 10 cm?

Kemi të bëjmë me një thyerje tektonike. Tërmetet kanë disa lloj mekanizmash, kanë lëvizje poshtë, sipër. Ai ka lëvizur në drejtimin lart dhe është e natyrshme një zhvendosje e tillë për një tërmet të përmasave të tilla.

Çfarë duhet të bëhet me ndërtesat?

Është një tërmet shumë, shumë i fuqishëm. Është e domosdoshme që njerëzit të mos ndërmarrin aventura të hyjnë në struktura që janë të dëmtuara. Ato janë duke u inspektuar. Njerëzit nuk duhet të tentojnë të hyjnë në këto ndërtesa, në asnjë mënyrë. Duhet të ndjekin këshillat për t’u strehuar në zona të tjera, deri sa të merren masa të mëtejshme se çfarë duhet bërë me këto struktura.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu