Gjobë 700 mijë lekë dhe, në rast përsëritjeje, masave do t’iu shtohet edhe mbyllja e veprimtarisë nga inspektoratet përgjegjëse, duke synuar kështu të mbrohet shëndeti i turistëve në zonat e plazheve nga infeksioni Covid-19.

Kështu u shpreh zv.ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, Mira Rakacolli e cila shtoi se miratimi i Aktit Normativ për marrjen e masave të përkohshme për mbështetjen e sektorit të turizmit, synon për të mbrojtur më tej shëndetin e qytetarëve në kohën e turizmit, në kuadrin e pandemisë Covid-19.

E pranishme në Komisionin e Kuvendit për Veprimtarinë Prodhuese Tregtinë dhe Mjedisin, Rakacolli tha se, një turizëm i suksesshëm është i lidhur ngushtësisht me sigurinë shëndetësore e cila kushtëzohet nga dy mënyra; kushtet higjeno sanitare të favorshme dhe duke ofruar shërbim shëndetësor pranë qendrave turistike.

Rakocolli tha se ministria e Shëndetësisë ka në fokus respektimin e këtyre masave përmes kontrolleve për kushtet higjieno-sanitare apo edhe shtimin e qendrave shëndetësore të lëvizshme pranë pikave turistike që operojnë 24 orë në 24, por në kushtet e pandemisë këto masa bëhen dyfish më të rëndësishme

Referuar treguesve, në Shqipëri ka një rritje të rasteve me Covid, ndonëse kjo nuk është një tendencë shqiptare, por vihet re edhe në botë.

Rakacolli tha se, në këtë periudhë pandemie hapja e sezonit turistik e shton rrezikun e pandemisë, ndaj është shumë e rëndësishme zbatimi i protokolleve të masave mbrojtëse.

“Në aktin normativ të propozuar nuk janë parashikuar penalitete për ato subjekte apo struktura që ofrojnë shërbim turistik. Nëpërmjet këtij akti normativ parashikohet të penalizohen subjektet që ushtrojnë veprimtari turistike në stacionet e plazhit dhe që nuk respektojnë rregullat dhe protokollet e sigurisë, të nxjerra nga organet kompetente, me dënimin me gjobe 700 mijë lekë dhe, në rast përsëritjeje, iu shtohet edhe mbyllja e veprimtarisë nga inspektoratet përgjegjëse, duke synuar kështu të mbrohet shëndeti i turistëve në zonat e plazheve nga infeksioni Covid-19 si edhe mjedisi”- deklaroi Rakacolli.

Zv.ministrja bëri të ditur se, në datën 5 korrik janë kryer 619 inspektime në shkallë vendi për respektimin e protokolleve të masave antiCovid dhe për shkeljet e evidentuara janë marrë 6 masa administrative, dy në vlerën e 1 milion lekëve dhe 2 në vlerën e 100 mijë lekëve.

Në kuadrin e masave të mbrojtjes kundër Covid-19 ajo tha se aktiviteti i pishinave vijon të jetë i mbyllur në të gjithë vendin me urdhër të Ministrisë së Shëndetësisë, deri në një vendim tjetër.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu