Nga Erion Dasho

COVID lexohet me “K” si koncensionet

Duke filluar nga dita e sotme, nuk do të mjaftohem vetëm duke sqaruar ato që nuk po bën qeveria shqiptare për të luftuar COVID-in, por do të sqaroj për miqtë e faqes edhe se “Përse” nuk po i bën. Nuk ka asnjë arsye bindëse se përse Shqipëria nuk teston për COVID.

OBSH dhe institucionet e tjera prestigjioze e kanë rekomanduar testimin si elementin më të rëndësishëm të strategjisë që në mars. Edhe një strukturë totalisht e paaftë si ministria dhe komiteti ynë tashmë besoj e kanë të qartë se testimi duhet.

Vendet që testojnë janë të gjithë më të suksesshëm se vendet që nuk testojnë. Duke testuar, Gjeorgjia shmangu plotësisht valën e parë të epidemisë. Ende vazhdon të jetë në vendet më pak të prekura ndonëse ka fqinjë si Armenia, Azerbajxhani dhe Irani.

Mundësitë teknike dhe financiare ekzistojnë. Prej muajsh, çmimi i testeve ka rënë në 10 deri 20 dollarë për tampon dhe çdo spital rajonal në Shqipëri i ka patur mundësitë të ngrejë një laborator PCR dhe të trajnojë stafin.

Atëherë pse Shqipëria është vendi me numrin më të ulët të testimeve në Europë?

Një përgjigje mund të jetë: PËR SHKAK TË KONÇESIONEVE!

Pikërisht në mes të pandemisë, ministria i dorëzoi konçesionarit rrjetin e laboratorëve shtetërorë. Tani asnjë spital (përfshi Nënë Terezën) nuk ka laborator. Ky paradoks që ndodh vetëm në Shqipëri është kritikuar edhe publikisht nga personalitete të njohur të mjeksisë sonë. Askush nuk i ka dëgjuar!
Në kushte emergjence një shtet serioz dhe i përgjegjshëm mobilizon burime private për interes publik. Shteti ynë bën të kundërtën: i jep privatit burimin më strategjik për kontrollin e COVID.

Pse?! Pse me kaq urgjencë?! Një kontratë që kishte 3-4 vjet pezull, pse duhej materializuar në momentin më të papërshtatshëm?!

E dyta! Pse nuk u kërkua nga konçesionari të shtonte gamën e testeve me tamponin për COVID? Qoftë edhe duke shtuar pagesën për të cilën është rënë dakord në marrëveshjen konçesionare!!!

Ndoshta privati nuk i ka patur aftësitë?! Jo! Të njëjtët operatorë privatë përflitet se janë edhe pas konçesionarit, edhe pas disa ofruesve privatë që e ofrojnë testimin për COVID me çmimin e kripur 100 EURO për test!!!

Pra, shqiptarët jetojnë në një shtet që me strategjinë e vet dritëshkurtër, e ka lënë qytetarin në mëshirën e virusit dhe të një tregu barbar që ofron një shërbim jetik me çmime spekulative!!!

Nga ana tjetër, sistemit publik i është vënë kazma.

Kaq për testimin sot! Do të vazhdoj me elementët e tjerë në ditët që vijnë….

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu