Çdo ditë, 250 deri 350 g masë proteine ​​rinovohen në trup. Marrja e mjaftueshme e proteinave është thelbësore për të mbuluar këto nevoja. Por a janë të gjitha proteinat të njëjta? Dhe a mund të hamë proteina “shumë”?

Kërkesat e proteinave duhet të konsiderohen në dy nivele, nga njëra anë për sa i përket kërkesës për azot (që korrespondon me sasinë e proteinave), nga ana tjetër për sa i përket aminoacideve thelbësore, d.m.th. trupi nuk mund të prodhojë vetvetiu (sepse disa proteina nuk përmbajnë të gjitha aminoacidet) Për një të rritur të shëndetshëm, kërkesa totale mesatare për proteina (ekuilibri midis humbjeve dhe inputeve të azotit) është 0.66 g / kg / ditë. Një koeficient i ndryshimit prej 12% (variacione ndër-studimore dhe ndër-individuale) i zbatuar në mënyrë të njëpasnjëshme dy herë jep një kërkesë mesatare prej 0.83 g / kg / ditë, e cila është ekuivalente me 58 gram proteina në ditë për një person me 70 vjeç kg. Këto nevoja ndryshojnë sipas individit dhe gjendjes fiziopatologjike të tyre (mosha, seksi, etj.). Ato janë më të larta tek foshnjat (2.2 g / kg / ditë), gjatë shtatëzënësisë dhe laktacionit (+5 g deri +15 g proteina / ditë) dhe te atletët (1,1 g deri në 1.5 g) Ato janë gjithashtu më të larta tek të moshuarit (1 deri 1.2 g / kg / ditë), për shkak të një metabolizmi më pak efikas të proteinave.

Proteina: a janë proteinat bimore ekuivalente me proteinat shtazore? Tek të rriturit, konsiderohet se 10% e racionit të azotit duhet të përbëhet nga aminoacide thelbësore (një e treta tek foshnjat). Proteinat shtazore (mishi, peshku, qumështi, vezët, etj.) Janë më të pasura me aminoacide thelbësore sesa proteinat bimore (drithërat dhe bishtajoret). Sidoqoftë, vetëm një nga nëntë aminoacidet thelbësore mungon për të parandaluar sintezën e proteinave. Produktet e drithërave janë përgjithësisht të varfër me lizinë dhe bishtajoret kanë mungesë të aminoacideve të squfurit (metionina dhe cisteina). Prandaj është thelbësore që të kombinohen të dyja për të mbuluar nevojat.

Por kjo nuk është e gjitha: proteinat shtazore treten gjithashtu më mirë nga trupi dhe asimilohen më lehtë. Vlera biologjike (sasia e proteinave “të mbajtura” nga trupi pas thithjes dhe e matur me rezultatin në aminoacidet e korrigjuara për tretshmërinë e proteinave – PDCAAS) është kështu 118 për proteinat e qumështit dhe të bardhës së vezës, të 0,53 për orizin dhe 0,40 për grurin e plotë.

Proteina: A është e Rrezikshme të hani shumë?

Në vendet e zhvilluara, kërkesat për proteina janë kryesisht të mbuluara (marrja është 1.2 deri 1.5 g / kg / d). ANSES (Agjencia Kombëtare e Ushqimit, Mjedisit dhe Sigurisë së Shëndetit në Punë) konsideron se marrja më e madhe se 2.2 g / kg / d proteina është e “lartë” dhe marrja e 3 si “shumë e lartë”. , 5 g / kg / d. Këto pragje u përcaktuan nga kapaciteti maksimal për sintezën e ure nga mëlçia tek të rriturit. ANSES tregon, megjithatë, se “duke pasur parasysh të dhëna të pamjaftueshme në dispozicion, është e vështirë të përcaktohet një kufi i sipërm i sigurisë për marrjen e proteinave”.

Mos harroni pas ujit proteinat perbejne peshen me te madhe trupore! Konsumi i tyre sipas moshes dhe kg/ peshe sduhet anashkaluar!!

Përgatiti: Dr/Blerta Brati Kika, Mjeke Mikrobiologe

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu