Sipas raportit më të fundit të Organizatës Botërore të Shëndetit, 10 milion raste janë shtuar me këtë sëmundje vetëm vitin e shkuar, ndërsa humbën jetën 484 mijë njerëz përgjatë 2018.
Ndërsa theksohet se përdorimi i drogave dhe infektimi me HIV është shtuar në mesin e njerëzve të prekur nga kjo sëmundje, gjithashtu OBSH thekson se ndonëse janë zhvilluar kura, mijëra njerëz vdesin çdo vit kudo në botë.

Sa i përket të dhënave të përditësuara për vitin 2018 për Shqipërinë, theksohet se ka pasur raste në rritje dhe se numri i të prekurve gjatë vitit të shkuar ishte plot 440.

Të dhënat tregojnë sakaq se 73% e të prekurve janë burra dhe 26 % janë gra. Gjithashtu, raporti tregon se, në fund të këtij viti, për Shqipërinë do të merren evidenca të reja.

OBSH: Të dhëna të reja mbi tendencat e tuberkulozit në 202 vende

Turbekulozi (TB) mbetet një nga 10 shkaqet kryesore të vdekjes në të gjithë botën. Miliona njerëz vazhdojnë të sëmuren nga TB çdo vit. Raporti Global i TB-së 2019 siguron një vlerësim gjithëpërfshirës dhe të azhurnuar të epidemisë së TB-së, dhe progresit në përgjigje, në nivele globale, rajonale dhe të vendit. Ajo përmban të dhëna për tendencat e sëmundjes dhe përgjigjen ndaj epidemisë në 202 vende në botë.

Raporti Global përfshin tendencat në incidencën e TB dhe vdekshmërinë, të dhëna për zbulimin e rasteve dhe rezultatet e trajtimit për TB, TB me rezistencë ndaj multidrugëve (MDR-TB), TB / HIV, parandalimin e TB, mbulimin universal të shëndetit si dhe financimin. Ajo paraqet përparim drejt synimeve të përcaktuara në takimin e parë të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara të nivelit të lartë mbi TB në vitin 2018, që mblodhi krerët e shteteve, si dhe objektivat e Strategjisë së TBB-së Fundi të OBSH-së dhe Qëllimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm.

Raporti gjithashtu përfshin një përmbledhje të mbledhjeve për diagnostikimin e ri të TB, ilaçet dhe vaksinat. Për më tepër, ai përshkruan një kornizë monitorimi që përmban të dhëna për treguesit SDG që mund të përdoren për të identifikuar ndikimet kryesore në epideminë e TB në nivel kombëtar dhe të informojë veprimet shumë sektoriale të kërkuara për t’i dhënë fund epidemisë së TB. /Monitor/

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu