Duke u nisur nga fakti që edhe Shqipëria është zyrtarisht një vend i prekur nga koronavirusi, këshillat dhe përvojat që vijnë nga fqinji ynë, Italia, e cila po lufton me një epidemi të fortë, ja vlejnë që të merren në konsideratë nga qytetarët dhe institucionet shqiptare.

Informacioni i mëposhtëm është përgatitur dhe shpërndarë nga spitali ‘Gemelli’ në Romë, i cili është kthyer prej kohësh në një qendër kryesore të kurimit dhe studimit të këtij virusi kaq të rrezikshëm.

Infektimi nga koronavirusi nuk shkakton ftohje me rrjedhje hundësh apo kollë me sekrecione, por kollë të thatë; kjo është gjëja e parë që duhet të dini. Virusi nuk i reziston nxehtësisë dhe asgjësohet po të ekspozohet në temperaturat 26-27 gradë; kështu që konsumoni shpesh gjatë ditës lëngje të ngrohta si çaj, supë apo thjesht ujë të ngrohtë; lëngjet e ngrohta e neutralizojne virusin. Evitoni ujin me akull. Kush ka mundësi, duhet të rrije sa me gjatë në diell.

 1. Corona virus është i madh (diametri 400-500 nanometer) kështu që çdo lloj maske mund ta ndalojë. Nuk ka nevojë patjetër për maska të veçanta. Ndryshon situata në rastin e mjekëve dhe i infermierëve të cilët ekspozohen para ngarkesave të forta të virusit dhe duhet të përdorin mjete speciale. Nëse një person i infektuar teshtin para jush, duhet të jeni 3 metra larg që virusi të bjerë në tokë e mos t`ju ngjitet.

2. Kur virusi ndodhet në sipërfaqe metalike jeton aty rreth 12 orë. Kështu që kur prekni sipërfaqe metalike si doreza dyersh, elektroshtëpiake, mbajtëset në autobus etj, lajini mirë duart dhe dizinfektojini me kujdes.

3. Virusi mund të jetoje dhe i strehuar në rrobat tuaja për 6-12 orë; detersivët e thjeshtë larës e vrasin virusin. Për rrobat që nuk lahen çdo ditë, mundësisht ekspozojini në diell dhe virusi zhduket.

Si shfaqet koronavirusi?

1. Virusi, pikë së pari, pozicionohet në grykë duke shkaktuar inflamacion dhe ndjesinë e grykës së thatë; kjo simptomë zgjat 3-4 ditë.

2. Virusi lëviz nëpërmjet lagështisë së rrugëve të frymëmarrjes, zbret në trakè dhe futet në mushkri. Ky kalim zgjat 5-6 ditë.

3. Polmoniti shfaqet me temperaturë të lartë dhe vështirësi në frymëmarje. Nuk shfaqet me ftohjen e zakonshme. Mund të keni ndjesinë sikur po mbyteni. Në këtë rast drejtohuni menjëherë, tek mjeku.

Si mund ta evitoni virusin?

1. Transmetimi i virusit ndodh më së shumti me kontakt direkt, duke prekur rroba apo sende ku ai ndodhet; është thelbësore larja sa më shpesh e duarve. Virusi mbijeton tek duart tuaja vetëm 10 minuta, por në ato 10 minuta mund të ndodhin shumë gjëra: po fërkuat sytë, hundët apo gojën, keni lejuar virusin të futet në grykën tuaj. Kështu që, për të mirën tuaj dhe të të tjerëve, lajini duart dhe dizinfektojini shumë shpesh!

2. Bëni gargare me solucione dizinfektuese për të eliminuar ose pakësuar sasinë e virusit në grykën tuaj; duke vepruar kështu, e eliminoni para se të zbresë në traken tuaj e pastaj në mushkri.

3. Dizinfektoni tastierën dhe mouse-in e kompjuterit! Kujdesuni për veten dhe për të tjerët!

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu