Një mjek shqiptar në Durrës bëri një status në rrjetet sociale, ku shkruante se nëse koronavirusi vjen në Shqipëri, do jetë një katastrofë për shkak të gjendjes së shëndetësisë. Ai e fshiu statusin, ndërsa Organizata Botërore e Shëndetësisë shpalli në mbrëmje emergjencën globale për këtë sëmundje. Por çfarë ndodh nëse virusi vjen në një vend si ky i yni? Lexoni më poshtë analizën e BBC

Çfarë ndodh nëse ky virus depërton në një vend që nuk mund ta përballojë?

Shumë vende me të ardhura të ulëta dhe të mesme thjesht nuk kanë mjetet e nevojshme për ta zbuluar ose përmbajtur atë. Frika është se mund të përhapet në mënyrë të pakontrollueshme dhe mund të kalojë pa u vënë re për ca kohë.

Mos harroni se kjo është një sëmundje që u shfaq vetëm muajin e kaluar- dhe megjithatë ka pothuajse 10 mijë raste të konfirmuara në Kinë.

Shpërthimi i Ebolas në Afrikën Perëndimore në vitin 2014- më i madhi në historinë njerëzore- tregoi se sa lehtë mund të mposhten vendet e varfra nga një epidemi e tillë.

Dhe nëse koronavirusi i ri e ‘vendos këmbën fort’ në vende të tilla, atëherë do jetë e vështirë të kontrollohet.

Ne nuk jemi ende në atë fazë- 99 përqind të rasteve janë në Kinë dhe OBSH është e bindur se vendi mund të kontrollojë shpërthimin atje.

Por shpërthimi i emergjencës globale i lejon OBSH-së që të mbështesë vendet me të ardhura të mesme ose të ulëta që të forcojnë mbikëqyrjen e sëmundjes- dhe të përgatiten për këto raste.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu