Members of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe take part in a debate on the functioning of democratic institutions in Turkey, at the Council of Europe in Strasbourg, France, April 25, 2017. Picture taken with fisheye lens. REUTERS/Vincent Kessler

Asambleja Parlamentare e Këshillit të Europës (PACE) do të dërgojë në Tiranë një mision fakt mbledhës për krizën politike. Dy anëtarët e asamblesë, raportuesit Andrej Hunko nga Gjermania dhe Joseph O’Reilly nga Irlanda do të monitorojnë nga afër situatën e krijuar në vend. Në njoftimin e KiE në Strasburg thuhet se misioni do të merret posaçërisht me krizën politike në Shqipëri, reformën në drejtësi, vijimin e zgjedhjeve lokale, luftën kundër korrupsionit dhe lirinë e medias.

Vizita e ekipit monitorues do të kryhet në datat 28-30 tetor 2019. Gjatë qëndrimit në Tiranë, dy politikanët e Asamblesë Parlamentare të KiE do të takohen me Presidentin Ilir Meta, kryeministrin Edi Rama, kreun e Kuvendit Gramoz Ruçi, krerët e partive politike, drejtues të institucioneve të drejtësisë dhe përfaqësues të KQZ. Një takim i veçantë do të zhvillohet dhe me përfaqësues të komuniteti ndërkombëtar në Tiranë.

Në këtë mision, paraqet interes rikthimi i ndërkombëtare në çështjen votimeve të 30 qershorit. Qeveria “Rama” e cilëson si proces të mbyllur vlefshmërinë e këtyre votimeve, ndërkohë në njoftimin e KiE flitet për “vijim të zgjedhjeve lokale”. Kujtojmë se ishin institucione të Këshillit të Europës, ku bëjnë pjesë 47 vende përfshirë Shqipërinë, të cilët shprehen rezerva dhe bojkotuan vëzhgimin e 30 qershorit.

Kjo vizitë ka rëndësi dhe për zbatimin e reformës në drejtësi, pasi do të verifikojë nga afër shqetësimet për mungesën e gjykatave kryesore dhe vonesat në zbatimin e kësaj reforme.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu