Komisioni Evropian po përpiqet të sjellë rendin në rrëmujën që Bashkimi Evropian ka vendosur mbi kufizimet e udhëtimit në luftën kundër pandemisë dhe për të vendosur kritere të përbashkëta në përcaktimin e zonave të rrezikut, krijimin e një gjeografie me tre ngjyra dhe përmirësimin e informacionit.

Ekzekutivi eevropian lëshoi ​​një propozim rekomandimesh të premten për të koordinuar këto masa kakofone në fillim të vitit shkollor dhe pas kthimit nga pushimet e verës, njoftoi AFP. Ai do të diskutohet akoma “në mënyrë që të mund të pranohet në javët e ardhshme” brenda 27 vendeve që filluan bisedime komplekse këtë javë mbi këtë temë, e cila prek të drejtat e veçanta kombëtare.

Disa vende, të tilla si Franca, nuk kanë vendosur asnjë kufizim për udhëtarët që vijnë nga vendet e tjera të BE-së.

Përkundrazi, Hungaria mbylli kufirin për të gjithë jorezidentët në fund të shtatorit, me përjashtim të turistëve nga vendet e Grupit Vishegrad (Republika Çeke, Sllovakia, Polonia), për të cilat Komisioni i dërgoi asaj një letër paralajmëruese.

Vendet e tjera kërkojnë testim ose karantinë për të kthyerit nga zonat që ata i konsiderojnë të rrezikshme.

Belgjika, ku ndodhet selia e shumicës së institucioneve evropiane, konsideron të rrezikshme shumë departamente franceze dhe qytetin e Parisit, por edhe pothuajse të gjithë Spanjën, të cilën e shënon me të kuqe.

Shumëngjyrësh në Union

Siç është thënë, përfshirja në listën e vendeve me rrezik, e cila përgatitet nga një grup shkencëtarësh, do të thotë që të kthyerit nga ato zona duhet të testohen dhe të kalojnë në një karantinë dy-javore.

Gjermania gjithashtu ka përfshirë Parisin në listën e saj të zonave me rrezik.

Një larmi e tillë, me ndryshime në udhëzimet që nganjëherë lëshohen pa njoftim paraprak, “ngatërron qytetarët”, vuri në dukje Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen në një mesazh video. “Ne duhet të garantojmë një qartësi dhe parashikueshmëri më të madhe,” theksoi ajo.

Përhapja e pandemisë, e cila shtyu ekonominë evropiane në krizë, shkaktoi një valë mbylljesh kufijsh në BE dhe zonën Shengen në mars, duke kërcënuar lirinë e lëvizjes, një nga arritjet kryesore të projektit Evropian.

Pas heqjes së pjesshme të kufizimeve në fillim të verës, një rritje e numrit të të infektuarve në disa zona ka çuar në rivendosjen e masave.

Ndërsa vendet aplikojnë kritere të ndryshme për të vendosur kufizime të udhëtimit në një zonë, Ekzekutivi evropian propozon që të gjitha klasifikimet të bazohen në tre arsye: numri i të infektuarve me COVID-19 për 100,000 popullsi në një periudhë dy javore, përqindja e testeve pozitive nga numri i përgjithshëm i testeve, si dhe numri i testeve të kryera për 100,000 banorë në një periudhë 7-ditore.

Komisioni propozon që Instituti Evropian për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) të publikojë një hartë gjeografike të Evropës çdo javë, duke shënuar zona me tre ngjyra (jeshile, portokalli dhe të kuqe), në varësi të vlerave, dhe që të dhënat të mblidhen në nivelin rajonal.

Kështu, e kuqja do të tregonte zonat ku numri i të është më i madh se 50 në një periudhë dyjavore dhe përqindja e testeve pozitive është e barabartë ose më e madhe se tre përqind, ose ku numri i përgjithshëm i të infektuarve është më i madh se 150 për 100,000 banorë në dy javë. Fushat për të cilat informacioni mungon ose kanë një numër testesh që vlerësohen të pamjaftueshme do të ishin “gri”. Vetëm për këto zona kufizimet mund të jenë të detyrueshme.

“U takon vendeve anëtare të vendosin se çfarë masash duhet të marrin”, shtoi komisioneri i drejtësisë Didier Reynders në një konferencë shtypi.

Por “ne mendojmë se asnjë shtetas i Unionit nuk duhet t’i refuzohet hyrja në një vend evropian”, tha Ursula von der Leyen. “Në vend të kësaj, ne rekomandojmë që qeveritë të zbatojnë testimin ose karantinën. Testimi duhet të jetë opsioni i parë.”

Ambasadorët e BE ranë dakord, që ata duhet të veprojnë në një mënyrë të koordinuar. Por disa vende evropiane mendojnë se rekomandimet e Komisionit janë tepër ambicioze.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu