Punëtorët e sektorit privat grek u larguan nga puna të mërkurën në një grevë 24-orëshe, greva e dytë e tillë në mbarë vendin brenda një jave, ku punonjësit protestojnë kundër reformave të punës të planifikuara nga qeveria konservatore.

Anijet qëndruan në port, trenat u tërhoqën nga shërbimi dhe shërbimet bankare u ndërprenë. Punëtorët protestues, pensionistët dhe të papunët pritet të marshojnë nëpër rrugët e Athinës rreth mesditës.

Sindikatat e sektorit publik, të cilat filluan një grevë kundër reformave të punës javën e kaluar, planifikojnë ndalesa të punës. Gazetarët u bashkuan gjithashtu në këtë aktivitet.

Qeveria e kryeministrit Kyriakos Mitsotakis planifikon të ndryshojë disa rregulla në thirrjen e grevave, të lejojë disa ndryshime në paktet e pagave kolektive dhe të krijojë një regjistër për sindikatat, të cilat akuzojnë qeverinë se po përpiqet t’i kontrollojë ose dobësojë ato.

Unionistët gjithashtu besojnë se reformat nuk do të ndihmojnë në uljen e papunësisë, që është me rreth 17 për qind më e lartë në këtë vend të zonës së euros, ose të sjellin sasinë e rritjes ekonomike që qeveria ka premtuar.

Projektligji pritet të votohet këtë muaj.

“Këto dispozita duhet të tërhiqen tani,” tha GSEE, sindikata më e madhe e punës në vend, e cila përfaqëson rreth 2.5 milionë punëtorë.

Vitet e fundit pjesëmarrja në mitingje ka qenë e ulët, kryesisht për shkak të lodhjes pas viteve të krizës që çoi në tre ndihma ndërkombëtare në këmbim të uljes së pensioneve dhe pagave, rritjes së taksave dhe reformave jopopullore të punës.

Greqia doli nga programi i tretë i shpëtimit në 2018, dy vjet pasi u kthye në rritje ekonomike.

Progresi i saj fiskal dhe reformues është ende duke u monitoruar nga huadhënësit e saj, të cilët presin që ajo të arrijë një objektiv parësor ambicioz prej 3.5 për qind të PBB-së në vit deri në vitin 2022 dhe 2.2 për qind pas kësaj.

Fondi Monetar Ndërkombëtar gjithashtu ka kërkuar që tregu i punës të ketë edhe më shumë hapësirë.

Qeveria e Mitsotakis ka premtuar të negociojë një ulje të objektivave me huadhënësit evropianë dhe dëshiron të shpërndajë një bonus pensioni për pensionistët vitin e ardhshëm, siç bëri paraardhësi i tij i majtë para se të humbte zgjedhjet në korrik.

Ai gjithashtu është zotuar të rrisë pagat duke ulur kontributet e sigurimeve shoqërore dhe do të lehtësojë taksimin për të tërhequr investitorë.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu