Nga Ralf Klostermann, BILD

Më në fund ka nisur!

Instituti Paul Ehrlich (PEI) njoftoi sot në mëngjes se janë miratuar testimet e para njerëzore për një vaksinë kundër koronavirusit të ri.

PEI, me qendër në Langen të Hessen është përgjegjës për miratimin e vaksinave në Gjermani.

Siç njoftoi Instituti, kompania Biontech, me bazë në Mainz, mori miratimin për të testuar vaksinën e saj te vullnetarët e shëndetshëm.

Siç tha në një konferencë për shtyp Presidenti i Institutit, profesor Paul Cichetuk, institucioni i tij kishte miratuar testimin e fazës së parë në luftën kundër koronës.

Cichetuk pret që vaksina e përfunduar të jetë në dispozicion pranverën e vitit që vjen.

Këto janë fazat e vaksinës:

FAZA 1: Testimet te njerëzit. Ato bëhen gjithmonë te një grup vullnetarësh. Analizohet nëse vaksina është e sigurt dhe nuk shkakton dëme. Në provat para-klinike, vaksinat më parë testoheshin vetëm te kafshët.

FAZA 2: Në këtë fazë, vaksina e re do të testohet te disa mijëra njerëz për herë të parë. Qëllimi është për të zbuluar nëse ilaçi ka efektin e duhur kundër koronës dhe nëse ndërton imunitet. Qëllimi pra është imuniteti i të vaksinuarve. Për më tepër, duhet të shqyrtohet se sa duhet të jetë doza e vaksinës në mënyrë që ajo të funksionojë si duhet.

FAZA 3: Këtu testohen deri në 20 mijë njerëz. Pyetja e madhe është: Si funksionon vaksina me një numër të madh pacientësh? Dhe cilat janë efektet anësore. Parakushti: Produkti duhet të ofrojë sigurinë më të lartë.

PRANIMI: Pas tri provave klinike me njerëzit, Instituti Paul Ehrlich do të kontrollojë me shpejtësi nëse testimet janë kryer në mënyrë korrekte. Vetëm atëherë mund të aprovohet vaksina.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu