Shqipëria parakalohet edhe nga Maqedonia e Veriut në rrugën e integrimit evropian. Holanda, një prej vendeve skeptike për nisjen e bisedimeve me Shqipërinë duket se ka marrë tashmë vendimin për t’i dhënë më shumë kohë qeverisë së Tiranës për të përmbushur kushtet e vëna duke e konsideruar të pamjaftueshëm progresin e bërë me reformat.

Në një dokument të siguruar nga lapsi.al është ministri i Jashtëm i Holandës Stef Blok që i ka paraqitur qeverisë së tij një përmbledhje të situatës së vendeve të Ballkanit Perëndimor. Për Maqedoninë e Veriut thuhet se mund të mbajë tryezën e parë ndër-qeveritare që shënon nisjen e negociatave ndërsa për Shqipërinë thuhet se ka ende për të bërë.

“Në mars, Këshilli Europian vendosi që për Shqipërinë të mbajë tryezën e parë ndër-qeveritare nëse do të ishin përmbushur kushtet e vendosura. Për qeverinë (shqiptare) është thelbësore që të ardhmen të bëjë më shumë progres në këto çështje dhe vetëm nëse kushtet e përcaktuara nga Këshilli Europian në mars janë plotësuar në mënyrë bindëse do të mbahet tryeza e parë ndërqeveritare me Shqipërinë” – thuhet në dokumentin e ministrit të jashtëm holandez.

Ndër pikat që qeveria holandeze shikon pak përparim është reforma në drejtësi duke theksuar se ende nuk është bërë funksionale Gjykata Kushtetuese, citon lapsi.al. Holanda frenon edhe qëndrimet e Komisionit Europian.

“Qeveria (holandeze) mbështet analizën e Komisionit Europian se Shqipëria ka treguar përparim në fusha të ndryshme, por përfundimi i Komisionit se “pothuajse të gjitha kushtet janë përmbushur” është i parakohshëm” – thuhet në dokumentin e ministrit të jashtëm holandez.

“Qeveria (holandeze) mbështet vlerësimin e Komisionit se nuk ka ende kuorum për Gjykatën Kushtetuese dhe se duhet bërë përparim i mëtejshëm në lidhje me rishikimin e ligjit për mediat bazuar në mendimin e Komisionit të Venecias. Pavarësisht emërimit të disa jo-magjistratëve, Gjykata e Lartë nuk është ende në gjendje të shqyrtojë të gjitha çështjet. Janë ndërmarrë hapa kryesorë, në veçanti, në fushën e vetingut të gjyqtarëve të vjetër dhe prokurorëve, por kjo ende nuk po çon në dënime aktuale të gjyqtarëve të cilët ishin akuzuar për akuza penale gjatë aktivitetit të tyre.

Korrupsioni mbetet një problem i madh dhe i përhapur që do të vazhdojë të kërkojë vëmendje në vitet që vijnë. Në këtë kontekst, është pozitive që SPAK tani është plotësisht funksional. Raporti i fundit i GRECO thotë se Shqipëria po punon kundër korrupsionit. Por Shqipëria duhet të ndërmarrë hapa të mëtejshëm në ndërtimin e një historiku solid në hetimin dhe ndjekjen penale përfundimtare duke dënuar korrupsionin dhe krimin e organizuar në të gjitha nivelet”- thuhet ndër të tjera në këtë dokument.

E PLOTE PJESA PER SHQIPERINE

Komisioni deklaron se pret me padurim Konferencën e parë Ndërqeveritare, por më pas përcakton se Këshilli ka vendosur një numër kushtesh që Shqipëria duhet të plotësojë para se të mblidhet konferenca. Autoritetet janë përkushtuar publikisht, sipas Komisionit në rrugën drejt BE-së,

Së fundmi ligji zgjedhor është ndryshuar bazuar në rekomandimet e Zyrës(ODIHR) dhe kaloi më 23 korrik nga parlamenti. Komisioni konkludon se, pavarësisht nga ky rezultat pozitiv, dialogu politik në vend duhet të përmirësohet, veçanërisht në fushën e reformës zgjedhore dhe zbatimin e saj. Institucionet e reja Gjykata Kushtetuese funksionon me katër anëtarë, nuk ka kuorumin e nevojshëm, por bazuar në udhëzimet e opinionit të Venecias Komisioni, vendet vakante mund të plotësohen. Struktura Speciale Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar (SPAK) është ngritur plotësisht, përfshirë këtu Prokuroria Speciale që kryen detyra të rëndësishme hetimore. Gjithashtu është emëruar drejtori i Byrosë Kombëtare të Hetimit.

Vettingu i gjyqtarëve dhe prokurorëve vazhdon në mënyrë të vazhdueshme, po bëhet përparime në luftën kundër korrupsionit, raporton Komisioni.

Përpjekjet për të ndërtuar një rekord të qëndrueshëm vazhdojnë, megjithëse korrupsioni mbetet i përhapur dhe serioz. Shqipëria gjithashtu bëri përparim të mirë në betejën me krimin e organizuar, përfshirë bashkëpunimin me Shtetet Anëtare të BE. Si në vitet e mëparshme, Shqipëria po bën përparim të mirë në Evropën Juglindore sa i përket luftës Komiteti e raporton atë mbi kushtet e nga parlamenti. Komisioni konkludon se, në fushën e lirisë së fjalës dhe lirisë së medias, qeveria është e angazhuar publikisht në zbatimin e rekomandimeve dhe mendimit të Komisionit të Venecias. Projektligji për media është rishikuar bazuar në këtë mendim. Kërkesat për azil nga shqiptarët në BE kanë rënë por numri mbetet i lartë dhe kërkon përpjekje të vazhdueshme dhe të qëndrueshme, përfshirë këtu adresimin e fenomenit të azilkërkuesve të mitur të pashoqëruar, raporton Komisioni.

Komisioni arrin në përfundimin se Shqipëria tashmë ka bërë përparim vendimtar dhe plotëson kushtet e përcaktuara nga Këshilli për konferencën e parë Ndërqeveritare. Qeveria ndan analizën e Komisionit se Shqipëria ka bërë përparim në fusha të ndryshme. Kabineti ndan pikëpamjen e Komisionit se ende nuk ka kuorum të Gjykatës Kushtetuese dhe se duhet bërë përparim i mëtejshëm mbi rishikimin e ligjit të medias bazuar në opinionin e Venecias. Gjykata e Lartë gjithashtu nuk është ende në gjendje të shqyrtojë të gjitha çështjet. Vettingu po shqyrton rastet e gjyqtarëve të rangut të lartë dhe prokurorët, por kjo nuk çon ende në dënime aktuale të gjyqtarëve të akuzuar për akuza penale gjatë shqyrtimit aktivitetet.

Korrupsioni do të mbetet një problem i madh dhe i përhapur në vitet që vijnë. Në këtë kontekst, është pozitive ngritja e SPAK që tani është plotësisht operacional. Raporti i fundit nga Grupi i Shteteve6 kundër korrupsionit (GRECO), thotë se Shqipëria ka zbatuar si duhet 9 nga 10 rekomandime. Kjo tregon se Shqipëria po punon për të antikorrupsionin. Por Shqipëria duhet të ndërmarrë hapa të mëtejshëm në hetimin, ndjekjen penale dhe përfundimtare duke dënuar korrupsionin dhe krimin e organizuar në të gjitha nivelet.

Këshilli vendosi në Mars që Konferenca e Parë Ndërqeveritare me Shqipërinë të zhvillohej, siç sipas kushteve të përcaktuara në konkluzionet e këshillit të marsit 2020. Është thelbësore për kabinetin që të dijë se progresi i mëtejshëm do të bëhet në të ardhmen e afërt, vetëm kur të bindemi për plotësimin e kushteve siç thuhet në konkluzionet e këshillit të marsit 2020.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu