Një rimëkëmbje e ngadaltë dhe graduale ajo që po planifikon qeveria italiane për kalimin në fazën 2 të emergjencës nga epidemia e koronavirusit.

4 maji vazhdon të jetë e mundshme për rihapjen e disa bizneseve. Sigurisht, distanca sociale do të mbetet në fuqi, si dhe pajisjet mbrojtëse të detyrueshme për ata që kanë kontakte me publikun.

Në përgjithësi, për kompanitë që do të jenë në gjendje të fillojnë punë, puna në distancë do të jetë e këshillueshme për ata sektor ku është e mundur kurse për ata që punojnë nëpër zyra do ketë numër të limituar punonjësish si dhe është e këshillueshme ndarja e punës në turne.

Në dyqane apo supermarkete do duhet të jetë e siguruar gjithmonë distanca, duke mbajtur rradhë si dhe parashikohet detyrimi për të mbajtur doreza dhe maska për punëtorët që kanë kontakte me publikun.

Në qendrat estetike, duke ruajtur distancën e lejuar, nuk do të ketë më shumë se dy klientë

Ka të ngjarë të ketë kufizime të vogla shtesë për kategoritë e rrezikut, të moshuarit, të sëmurët dhe studentët (të cilët nuk ka gjasa të kthehen në shkollë para shtatorit).

Të paktën për momentin, rihapja e kopshteve, shkollave dhe universiteteve duke e pamundur. Mos hapja e tyre do të thotë rreth 12 milion jerëz më pak në rrugë, tetë e gjysmë milion studentë, një milion mësues staf plus prindër.

Gjithashtu mendohet se nëse situata epidemiologjike konfirmon ende trendin zbritës në numrat e grafikut të epidemisë do të rifillojë lëvizja e reduktuar dhe njerëzit do të dalin nga shtëpitë por me shumë masa paraprake pasi koronavirusi ende nuk është mposhtur dhe duhet pritur të paktën mesi i muajit maj.

Për autoritetet është e kuptueshme se sa më shumë kohë të kalojë aq më shumë është e vështirë mbajtja e njerëzve në shtëpi siç u dëshmua në fundjavë ku u vendosën rreth 10 mijë gjoba për thyerje të masave izoluese, dhe duket se për të pirë një kafe në një bar apo për të ngrënë me miqtë në një restorant do duhet pritur akoma

Në ditët në vijim, pritet një fjalim i ri i Kryeministrit Giuseppe Conte për qytetarët ku ai do të shpallë dekretin e ri me për masat e adoptuara dhe zgjatjen e mëtejshme të ndalimeve të udhëtimit.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu