Shqipëria ka arritur të grumbullojë 1.15 miliardë euro në Konferencën e Donatorëve për rindërtimin pas tërmetit të 26 nëntorit. Kështu deklaroi Komisioneri për Zgjerimin, Oliver Varhelyi.

“Në përmbylljen të Konferencës Ndërkombëtare të Donatorëve: Jam krenar të shpall një angazhim kolektiv prej 1.15 miliardë eurosh, si përpjekje e përbashkët për të rindërtuar vendin. Një mesazh i fortë për popullin shqiptar: ne kujdesemi për ju. Tani duhet të nisë me shpejtësi implementimi,” shkruan ai.

Shifra është konfirmuar nga ambasadori i BE në Tiranë, Luigi Soreca. Kjo shumë përbëhet nga grante dhe kredi.

“Sot në Bruksel, komuniteti ndërkombëtar bashkoi forcat për të treguar solidaritet me Shqipërinë. BE është krenare që të shpallë se Donatorët kanë bërë një angazhim kolektiv (grante dhe kredi) prej 1150 milionë euro. Ne jemi pranë popullit shqiptar,” shkruan Soreca.


Më poshtë lista e plotë me kontributet nga shtetet:
BE: 100 milionë euro
KE: 15 milionë euro
Holanda: 3 milionë euro
Danimarka: 2.7 milionë euro
Suedia: 5.6 milionë euro
Gjermania: 11 milionë euro
Franca: 100 milionë euro
Italia: 65 milionë euro
Polonia: 2.7 milionë euro
Greqia: 2.5 milionë euro dhe ndërtimin e 200 shtëpive
Sllovakia: 250 mijë euro (për rindërtimin e shkollave)
Austria: 1 milion euro
Çekia: 9.5 milionë koruna
Sllovenia: 300 mijë euro (për ndërtimin e një shkolle)
Finlanda: 300 mijë euro
Portugalia: Vetëm asistencë teknike
Luksemburg: 100 mijë euro
Bullgaria: 120 mijë euro
Malta: Nuk jep shifër
Rumania: 2 milionë lei
Qipro:Nuk jep shifër
Hungaria: 500 mijë + 250 mijë euro (për rindërtimin e kishave)
Irlanda: 300 mijë euro
Spanja: 250 mijë euro
Mali i Zi: 500 mijë euro
Serbia: 2 milionë euro grant
Maqedonia e Veriut: 6 milionë denar
Kosova: 200 mijë euro
Bosnja-Hercegovina: 50 mijë euro
Turqia: 46.3 milionë euro
Emiratet e Bashkuara Arabe: 70 milionë euro
Zvicra: 9 milionë euro
Katari: 5 milionë dollarë amerikan
SHBA: 3.9 milionë dollarë për rindërtimin dhe drejtësinë, 800 mijë dollarë për rindërtimin e monumenteve, 60 mijë dollarë për të ndërtuar një qendër të emergjencave
Japonia: 2.5 milionë euro
Mbretëria e Bashkuar: 1 milionë paund
Azerbajxhan: 500 mijë euro menjëherë pas tërmetit, 500 mijë euro tani
Norvegjia: 2 milionë euro
Koreja e Jugut: 300 mijë dollarë amerikanë
Principata e Lihtenshtajnit: 50 mijë euro
Republika e Algjerisë: 50 mijë euro
Brunei Xharusalem: 50 mijë dollarë

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu